Winterbarbecue

Een winterbbq organiseren? Zo pak jij dat aan!


Barbecueën alleen in de zomer? Ben je gek! Wij barbecueën het liefst het hele jaar door. En stiekem is een winterbbq misschien nog wel leuker ook! Want wees nou eens eerlijk. Wij snappen toch allemaal dat die barbecue prima het hele jaar buiten de schuur kan blijven staan! Want voor bij jouw winter bbq, is eigenlijks niks lekkerder dan een robuust stuk vlees rechtstreeks uit de smoker.  Omdat wij snap dat  jij de perfecte winter bbq voor je vrienden wilt organiseren, hebben wij een paar tips op een rij gezet!


1. Kies jouw winterbarbecue essentials


Het juiste materiaal is al het halve werk! En zo ook tijdens jouw winterbarbecue. Dus laten wij bij het begin beginnen, de winterbarbecue! Niet elke barbecue is geschikt om ′s winters te gebruiken. Gebruik hiervoor altijd een barbecue die je compleet kan afsluiten zodat de winter bbq minder beïnvloed wordt door de buitentemperatuur. Het mooiste hiervoor is om gebruik te maken van een keramische barbecue. Deze behoudt de temperatuur altijd erg goed vast waardoor optimale temperatuurcontrole ontstaat.


Maar aangezien deze aardig aan de prijs zijn, zijn er ook nog andere opties zoals barbecues die dubbelwandig zijn. Gebruik altijd een barbecue die je compleet kan afsluiten, bij voorkeur één met een rookkamer en een temperatuurmeter. Benieuwd welke barbecue's je allemaal in de winter kan gebruiken? Wij hebben onze favoriete barbecue voor jou op een rijtje gezet:

1. De Green Egg

Illuster en karakteristiek. Dit groene ei is de vriend van iedere bbq-fanaat.  De Green Egg is in vele varianten en formaten te kopen. Maar qua prijs zit je als snel in het hogere segment. De Green Egg herken je direct aan de opvallende vormgeving. Dit prachtige design zorgt er voor dat de barbecue snel op temperatuur is en dat alle smaak- én voedingsstoffen behouden blijven! De wanden zijn gemaakt van keramiek en zijn geglazuurd. Zo is de hitteverdeling optimaal maar blijft de buitenzijde koel.


2. De Kamado

Ben je op zoek naar een keramische barbecue maar wil je niet de de hoofdprijs voor een Green Egg betalen? Dan is de Kamado een zeer geschikt alternatief. Ga je voor prijs-kwaliteit, dan is deze barbecue wat ons betreft de winnaar. Qua kwaliteit van de bbq doet de Kamado absoluut niet onder voor een Green Egg. Met een kamado BBQ kun je véél meer dan alleen een stuk vlees grillen. Het is een multifunctionele barbecue waarmee je op verschillende manieren heerlijke gerechten kunt bereiden.


3. De Ofyr

De OFYR vuurschaal is met zijn eenvoudige, klassieke lijnen praktischer en stijlvoller dan een traditionele barbecue en past perfect in elke omgeving. De houtgestookte vuurschaal geeft binnen een straal van twee meter een fijne warmte af. Mede door de ronde vorm waardoor je gezellig met een groep vrienden en familie tegelijk kan barbecuen maakt de OFYR perfect voor een winterbarbecue.

Er is natuurlijk nog veel meer keus qua barbecues die je kan gebruiken tijdens jouw winterbarbecue. Maar bovenstaande drie, zijn onze favoriet. Daarnaast is de positie van de barbecue ook erg belangrijk. Zorg bij voorkeur voor een plek waarbij de barbecue uit de wind staat. Hierdoor is het makkelijker een constante temperatuur op te bouwen. Ligt er sneeuw? Veeg dit eerst weg onder de barbecue. Als de sneeuw smelt en later aanvriest heb je een prachtige ijsbaan rond je barbecue. Daarnaast is een plekje dicht bij de deur ook om aan te raden. Je snapt wel waarom.


2. Maak voor jouw winter bbq gebruik van de juiste brandstof


Goede brandstof is key. Jij wilt natuurlijk goed vuur en temperatuur zodat jouw winterbbq niet in duigen valt. Maak je gebruik van een keramische bbq tijdens jouw winter barbecue? Gebruik dan alleen houtskool. Briketten zijn hiervoor uit den boze. Gebruik voor je keramische barbecue houtskool van het hardere soort. Deze branden langer en helpen jouw barbecue langer op temperatuur te blijven. Houd er wel rekening mee dat jij tijdens het winterbarbecueën ongeveer 25% meer brandstof nodig hebt dan in de zomer. Lekker stoken dus! Wil jij wat meer informatie over wat voor soort houtskool jj moet gebruiken? Bekijk dan eens onderstaand filmpje!

3. Houd tijdens jouw winterbbq rekening met de planning


Jouw winterbarbecue moet je goed plannen. Het zal je dan ook niet verbazen dat het in de winter net een stukje langer duurt om het vlees te bereiden dan in bijvoorbeeld de zomer. Deze voorbereidingstijd zit hem voornamelijk in het opstoken van de barbecue. Doordat het buiten een stuk kouder is heb je gewoon meer tijd nodig om de barbecue lekker aan de gang te krijgen. On the bright side - meer tijd voor jou om een lekker drankje bij een gezellig vuurtje te drinken. Cheers!


4. Denk tijdens jouw winterbarbecue groot!


Een lekker gevarieerd barbecuepakketje? Nee! Tijdens de winterbarbecue laat je die sateetjes en worstjes maar even lekker links liggen. Tijdens het winterbarbecueën zorg jij voor echte grote stukken vlees, die de tijd mogen krijgen langzaam te garen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een varkenskroon, stukken kalkoendij, rosbief of ossenhaas. Maar voor de echte gourmand is natuurlijk het wildseizoen aangebroken. Ook op de barbecue kan je daarmee heerlijke stoofschotel klaarmaken met die extra smokey twist erbij. Heerlijk! Ben je mediterraans ingesteld? Schaf dan nog even snel een pizzasteen aan. Zo maak jij de lekkerste pizza's op jouw barbecue.


On the side - Dit hoort gewoon bij een winter bbq

Je hebt het helemaal voor elkaar. Je vrienden en familie zijn gezellig bij jou thuis voor een heerlijke winterbarbecue. Buiten is het koud, muts op en met je voeten in de sneeuw. Wat is er dan bijpassender om er een heerlijk drankje bij te hebben. En je raadt het al, deze kan gewoon niet ontbreken. Glühwein! Misschien met een smokey twist? En voor de kids? Met warme choco en slagroom scoor je altijd!


Snert

Snert, of erwtensoep, is natuurlijk niet echt een BBQ gerecht, maar het is waarschijnlijk de Nederlandse verwezenlijking van de winter en dus heerlijk als eerste hapje tijdens je winter BBQ. Zie het als een soort voorgerecht, dus geef je gasten een klein kommetje, met een plakje roggebrood met katenspek. De BBQ moet tenslotte ook nog aan. Zelf snert maken is natuurlijk het lekkerst, maar van de slager is die ook niet mis ;-).


5. Vergeet de aankleding tijdens jouw winterbarbecue niet!


Een beetje extra aankleding tijdens jouw winterbarbecue is al snel wenselijk. In Nederlands is het altijd maar de vraag wat het weer gaat doen. Een beetje zekerheid inplannen is dan altijd een goed idee. Regel voor de zekerheid van te voren een party-tent. Wordt het toch wat natter, dan sta je in ieder geval droog. Wil je de kou een beetje tegen gaan? Zorg dat de vuurkorf en wat hout klaar staat. Mannen houden nou eenmaal van een vuurtje stoken, dus laat die maar aan de slag gaan bij de vuurkorf.


Een beetje extra verlichting is ook geen slecht idee. En pak dan niet direct de eerste beste bouwlamp of tl-buis die je tegenkomt, maar maak het direct gezellig door een beetje sfeerlicht in te zetten. Een paar extra fakkels, lichtslangen of wat extra spots. En je tuin is picobello verlicht. Heb jij als Grillmeister nog wat extra licht nodig om het vlees te controleren? Maak dan even gebruik van een zaklamp.

winterbbq aankleding

6. Vraag advies aan de slager voor jouw winter bbq


Voor het beste advies wat nou echt lekker is voor tijdens het winterbarbecueën raden wij je aan gewoon even langs de slager te gaan. Elke vakslager heeft passie voor zijn vak en deelt zijn kennis graag met zijn klanten. Wil jij een winterbarbecue voor jouw vrienden of familie organiseren? Daar adviseren wij jou ook graag bij om te zorgen dat jij een geslaagde avond hebt.


7. Nog een paar kleine tips voor jouw winterbarbecue


  1. Er hoeft er maar 1 buiten te staan: Dat is meestal degene met de grootste mond of degene die de barbecue organiseert. Zorg dan dat je barbecue lekker brandt en ga tijdens het grillen lekker naar binnen. Je barbecue zorgt er wel voor dat je vlees warm wordt. Daar doe je zelf niets meer aan.
  2. Kleed je warm aan: Jouw barbecue mag dan wel warm zijn maar dat betekent nog niet dat jij dat bent. Doe je een sjaal om, steek deze dan in je jas want anders hangt hij zo tussen de kooltjes.
  3. Houd je klep dicht: Hou het deksel van de barbecue zoveel als mogelijk gesloten. Als je nagaat dat een winterbarbecue zeker 2 tot 3 keer zo lang duurt, dan heeft het geen zin om het deksel eerder open te doen dan de tijd in het recept aangeeft.
  4. Neem de tijd: Hou de tijd die bij een recept staat als leidraad maar ga er vanuit dat je stukje vlees een stuk langer moet grillen om gaar te worden als het -10° is. Koop een goeie vleesthermometer en hou de kerntemperatuur in de gaten zodat je zeker weet dat alles goed gaar is.
  5. Houd je gereedschap schoon: Zorg dat je barbecue goed onderhouden is en zet hem elke keer nadat je hem schoongemaakt hebt binnen. Mocht je een fanatieke winterbarbecueër worden dan is het geen lolletje om elke keer als je wilt gaan barbecueën eerst de roest van het rooster te moeten krabben.


8. Kies voor jouw winter bbq een goede afsluiter


Het vuur smeult zachtjes na en de magen zijn gevuld. Niks staat een goede afsluiter nog in de weg. Klaar voor een extra opwarming? Een borreltje achter af doet het altijd goed. Een jenevertje, een kruidenbittertje, een goede cognac of een echt local streekbiertje zal na een winterbarbecue heel goed smaken. Ben je van de zoete afsluiting? Ga dan niet voor het standaard dessert, maar maak ook jouw afsluiter klaar op de barbecue!


Share by: