Blog Post

Winterbarbecueën 

  • door Slagerij Norg
  • 03 jan., 2019

Voor de vuur temmende buitenkookavonturier

Ook in de winter mag die barbecue de schuur uit

Barbecueën alleen in de zomer? Ben je gek! Wij barbecueën het liefst het hele jaar door. En stiekem is het in de winter misschien nog wel leuker ook! Want wees nou eens eerlijk. Wij snappen toch allemaal dat die barbecue prima het hele jaar buiten de schuur kan blijven staan! Want voor bij jouw winterkost, is eigenlijks niks lekkerder dan een robuust stuk vlees recht uit de smoker. En zodat jij ook de perfecte winterbarbecue voor je vrienden kan houden, hebben wij een paar tips op een rij gezet!

Winterbarbecue essentials

Het juiste materiaal is al het halve werk! En zo ook tijdens het winterbarbecueën. Dus laten wij bij het begin beginnen, de barbecue! Niet elke barbecue is geschikt om ′s winters te gebruiken. Gebruik hiervoor altijd een barbecue die je compleet kan afsluiten zodat de barbecue minder beïnvloed wordt door de buitentemperatuur. Het mooiste hiervoor is om gebruik te maken van een keramische barbecue. Deze behoudt de temperatuur altijd erg goed vast waardoor optimale temperatuurcontrole ontstaat. Maar aangezien deze aardig aan de prijs zijn, zijn er ook nog andere opties zoals barbecues die dubbelwandig zijn. Gebruik altijd een barbecue die je compleet kan afsluiten, bij voorkeur één met een rookkamer en een temperatuurmeter.

Daarnaast is de positie van de barbecue ook erg belangrijk. Zorg bij voorkeur voor een plek waarbij de barbecue uit de wind staat. Hierdoor is het makkelijker een constante temperatuur op te bouwen. Ligt er sneeuw? Veeg dit eerst weg onder de barbecue. Als de sneeuw smelt en later aanvriest heb je een prachtige ijsbaan rond je barbecue. Daarnaast is een plekje dicht bij de deur ook om aan te raden. Je snapt wel waarom. 

Brandstof voor jouw winterbarbecue 

Goede brandstof is key. Jij wilt natuurlijk goed vuur en temperatuur zodat jouw winterbarbecue niet in duigen valt. Gebruik hiervoor houtskool van het hardere soort. Deze branden langer en helpen jouw barbecue langer op temperatuur te blijven. Houdt er wel rekening mee dat jij tijdens het winterbarbecueën ongeveer 25% meer brandstof nodig hebt dan in de zomer. Lekker stoken dus! 

Voor winterbarbecueën moet je plannen

Voor winterbarbecueën moet je plannen. Het zal je dan ook niet verbazen dat het in de winter net een stukje langer duurt om het vlees te bereiden dan in bijvoorbeeld de zomer. Doordat het een stuk kouder is heb je gewoon meer tijd nodig om de barbecue lekker aan de gang te krijgen. On the bright side - meer tijd voor jouw voor een lekker drankje bij een gezellig vuurtje. 

Wat leg je nou op de winterbarbecue?

Een lekker gevarieerd barbecuepakketje? Nee! Tijdens het winterbarbecue laat je die satétjes en worstjes maar even lekker links liggen. Tijdens het winterbarbecueën zorg jij voor echte stukken vlees, die de tijd mogen krijgen langzaam te garen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een varkenskroon, stukken kalkoendij, rosbief of ossenhaas. Maar voor de echte gourmand in natuurlijk het wildseizoen aangebroken. Ook op de barbecue kan je daarmee heerlijke stoofschotel klaarmaken met die extra smokey twist erbij. Heerlijk! 

Vraag het aan je slager!

Voor het beste advies wat nou echt lekker is voor tijdens het winterbarbecueën raden wij je aan gewoon even langs de slager te gaan. Elke vakslager heeft passie voor zijn vak en deelt zijn kennis graag met zijn klanten. Wil jij een winterbarbecue voor jouw vrienden of familie organiseren? Daar adviseren wij jou ook graag bij om te zorgen dat jij een geslaagde avond hebt. 

Last but not least

Last but not least nog een paar kleine tips voor jouw winterbarbecue!

  1. Er hoeft er maar 1 buiten te staan: Dat is meestal degene met de grootste mond of degene die de barbecue organiseert.  zorg dan dat je barbecue lekker brand en ga tijdens het grillen lekker naar binnen. Je barbecue zorgt er wel voor dat je vlees warm wordt. Daar doe je zelf niets meer aan.

  2. Kleed je warm aan: Je barbecue mag dan wel warm zijn maar dat betekent nog niet dat jij dat bent. Doe je een sjaal om, steek deze dan in je jas want anders hangt hij zo tussen de kooltjes.

  3. Houd je klep dicht: Hou het deksel van de barbecue zoveel als mogelijk gesloten. Als je nagaat dat een winterbarbecue zeker 2 tot 3 keer zo lang duurt, dan heeft het geen zin om het deksel eerder open te doen dan de tijd in het recept aangeeft.

  4. Neem de tijd: Hou de tijd die bij een recept staat als leidraad maar ga er vanuit dat je stukje vlees een stuk langer moet grillen om gaar te worden als het -10° is. Koop een goeie vleesthermometer en hou de kerntemperatuur in de gaten zodat je zeker weet dat alles goed gaar is.

  5. Houd je gereedschap schoon: Zorg dat je barbecue goed onderhouden is en zet hem elke keer nadat je hem schoongemaakt hebt binnen. Mocht je een fanatieke winterbarbecueër worden dan is het geen lolletje om elke keer als je wilt gaan barbecueën eerst de roest van het rooster  te moeten krabben.


Share by: