Beef Wellington

Home   >   Recepten   >   Beef Wellington

Beef Wellington

Personen: 4 | Bereidingstijd: 90 min.
Waar de naam ‘beef Wellington’ vandaan komt is niet echt bekend. Maar dat dit voor ons de ultieme kerstklassieker is, daar zijn wij wel over uit.   Beef Wellington is een smakelijk pakket van ossenhaas, duxelle en prosciutto, gehuld in krokant bladerdeeg. Zorg voor een lang en niet te hoog stuk vlees van topkwaliteit en let erop dat de bereiding nooit te vochtig wordt. Het maken van een Beef Wellington bestaat grofweg uit drie belangrijk componenten. Het vlees, het deeg en de duxelles. Dit alles maak je tot een heerlijk smakelijke pakket. 

Bereiding 

Duxelles
1. Voor het maken van een Beef Wellington begin je met het maken van de 'Duxelles'. Snijd hiervoor de champignons, de ui en de teentjes knoflook grof. Na het snijden maal je de champignons, ui en knoflook fijn met een mixer of keukenmachine tot dat je een bruine pasta over houdt. 

2. Verwarm vervolgens een koekenpan op middelhoog vuur en bak de champignonpasta in circa 30 min droog tot al het vocht is verdamt. Roer het hierbij regelmatig om en zorg daarbij dat het niet aanbrandt. De duxelles is klaar wanneer de champignonpasta korrelig is en niet meer plakt. Eventueel kan je de duxelles nog met peper en zout op smaak brengen. 

Ossenhaas
3. Voor de Beef Wellington is de ossenhaas het belangrijkste onderdeel. Zorg voor het bakken dat de ossenhaas goed koud is. Het liefst komt de ossenhaas direct uit de koelkast. Verhit met een goede scheut boter de koekenpan. Bestrooi ondertussen de ossenhaas met grof peper en zout. Vervolgens bak je de ossenhaas kort rondom totdat die goudbruin is. Haal de ossenhaas uit de pan en laat hem vervolgens terug koelen. 

Deeg
4. Het bladerdeeg kan je op twee manieren klaar maken. Enerzijds kan je er voor kiezen om verse bladerdeeg te kopen, of om het zelf te maken. Tussen beide opties is het smaakverschil nihil, kant en klaar vers bladerdeeg is daarin tegen een stukje makkelijker. Kies je er voor om het deeg zelf te maken: dan heb je nog extra bloem en boter nodig. Snijd de boter in blokjes. Maak een kuiltje in de bloem, verdeel de boterblokjes in het kuiltje en kneed met water en zout grof door elkaar. Zorg ervoor dat de boterblokjes nog intact blijven. Rol het deeg uit tot een rechthoek van 40 x 15 centimeter. Vouw het deeg in drieën in elkaar. Draai het deegpakketje een kwartslag en rol weer uit tot een rechthoek, vouw wederom in drieën op. Dit is 1 toer. Laat het deeg afgedekt met plasticfolie circa 20 minuten rusten en herhaal de toer nog twee keer.

Opbouw
5. Bestrooi het aanrecht met bloem. Rol het deeg vervolgens ruim uit tot een vierkante plak. Leg de plakjes serrano/parmaham dakpansgewijs over  je deeg heen. Zorg hierbij dat je gehele deeg mooi bedekt is met ham. Smeer de duxelles vervolgens uit over de ham en maak hiervan een mooie dekkende laag. Leg de gebakken ossenhaas aan het begin van het (opgebouwde) deeg en rol deze vervolgens strak in. Zorg dat er bij het oprollen geen lucht tussen komt. Snij het overtollige deeg weg en bewaar dit voor eventuele versiering. 

Finishing touch
6. Verwarm de oven voor op 200°C. splits het ei, het eiwit wordt niet gebruikt. Klop de eidooier los en bestrijk met de bakkwast de bovenkant van de beef Wellington met het ei. Plaats de Beef Wellington vervolgens in de oven voor circa 35 min. Heeft u een thermometer, haal dan de Beef Wellington uit de oven met een kerntemperatuur van 50-55 °C. Neem de beef Wellington uit de oven en laat 5 min. rusten onder aluminiumfolie. Snijd aan tafel in dikke plakken. Gebruik hiervoor een scherp mes, zodat de plakken in tact blijven.

Extra Tip
7. Je kunt de ossenhaas 1 dag van tevoren bereiden tot en met het oprollen van het vlees in de ham. Bewaar in vershoudfolie in de koelkast. Laat het vlees voor je verder gaat op kamertemperatuur komen.

Ingrediënten

600 g osssenhaas van de vakslager
30 g ongezouten roomboter
250 g (kastanje)champignons
½ ui
2 teentjes knoflook
15 g verse platte peterselie
7½ g verse bieslook
180 g parmaham
270 g vers bladerdeeg
1 ei

Direct aan de gang met Beef Wellington? 

Kan jij niet wachten en wil jij direct aan de slag met dit Beef Wellington? Laat jouw stoofvlees thuis bezorgen door slagerij Norg. Bestel gemakkelijk online via onze webshop of door te bellen naar 038-3313678 en het vlees kan zelfs de zelfde dag of de dag daarna bij je thuis bezorgd worden. Wij bezorgen vanaf een bestelwaarde van €30,-. Wil je meer weten hoe onze bezorgservice werkt? Hier lees je alles over onze thuisbezorg service!
Share by: